Pages

Friday, September 23, 2011

::harapnya berjodoh::


Entry ni patotnya ditulis pada waktu siang di mana matahari pon masih belum lagi rasa nak memunculkan diri, tapi memandangkan saya ni career women, terpaksalah...jadi pada sesapa yang agak2 tengah baca entry ni pada waktu ni (yea! yea! andalah tu yang saya maksudkan), sila bayangkan anda tengah membacanya di pagi buta dan juga dihari jumaat. Sejuknya...oke?

Ceritanya bermula begini. Hari ni mood malas gila nak pegi keje. hurm, nasib baik dah JUMAAT! YEAY!! seronoknya, sambil lompat2 gembira (tapi dalam kepala hotak je lah) taknak bagi Jaja terjaga...kang dia pikir roomate dia ni gila pulak sebab terkinja2 tak tentu hala.

Bangun tido, gosok2 mata terus pegi mandi. Sudah mandi, main capai je baju apa yang saya rasa sesuai (sekali lagi bernasib baik sebabnya if hari jumaat, boleh pakai casual pegi keje). nampaknya T-shirt yang jadi pilihan saya, color hijau (feberet color). Pakai T-shirt ni senang sebab tak payah susah2 nak iron bagai (nampak sangatla pemalasnya tu kan) Pastu siap2 (kena la touch up apa yang patot kat muka ni sikit sebab muka saya xdelah secantik Juliana Evans tu. memang jauh panggang dari api la kan) akhirnya pegi keje macam biasa...

tetiba sampai je kat opis...
jeng! jeng! jeng!

nak tau tak uols!


crush saya tu pon pakai baju t-shirt color hijau jugak . hah? crush yang mana? ala, yang saya cerita kat dalam entry ni. Color baju kitorang lebih kurang sama je uols, so harap2nye berjodoh la yea haha~



oke nak cakap tu je sebenarnya. bye!







"SENGAL & PERASAN LEBIH"









nota kaki: oke! mari senyum ramai2 kerna besok adalah sabtu dan bukannya isnin, yeayyy!






Saturday, September 10, 2011

::Yeah! kat depan opis saya dah ada Tutti Frutti. Dem! bakal jahanam duit gue::


sedapnye :)



ofkoslah sedap. mahal weh!(agak mahallah bagi org2 macam saya ni) apa2pon, benda mahal mestilah kena sedap kan kan. kalau tidak..pasti akan aku amukkan!

Bulan Julai hari tu, Tutti Frutti mengadakan grand opening outlet baru kat area opis saya, betul2 depan opis saya ni. Kalau nak jalan kaki tu rasanya tak sampai 5 minit kot. Outlet ni satu2nya kat cyberjaya. Dengar cite masa opening hari tu, Tutti Frutti ada bagi 50% discount pada setiap pelanggan.Untungnya!

Tapi time tu saya tak pulak rasa nak makan sebab asek dengar cerita dari teman2 benda alah ni mahal tahap babun. Bayangkan 100g harga dia RM5++. Dan2, saya rasa macam tak berbaloi la pulak! tapi sekali cuba, ambik kau! sedap tak hengat.Dapat pulak makan ketika waktu panas terik, sluuurrppp!perghhh! Huhu, rugi tak pegi masa hari opening tu. Kalau tak boleh makan puas2.


antara discount2 yang ditawarkan di Tutti Frutti


first time beli, saya and manje ajak Hani sebab dia expert sket (ade step woo nak beli benda alah ni. yea, saya JAKUN!).

step2nye...ikut. jangan tak ikut (terpampang kat dinding Tutti Frutti tu, bagus betul)


Disebabkan mahal, saya ambik sikit je...takut terover bajet (sila refer gambar 1st. sikitkan? setengah cup tu je. tu pon dah harga RM12++) patutnya, kena ambik banyak2 macam gambar bawah ni...barulah meriah kan kan.



second time pulak org belanja tapi kena beli sendiri. sekali silap ambik flavor la pulok. Ingatkan nak ambik vanilla, tetiba terambik original yogurt. masam! rugi2!(saya kalau air yogurt bliss tu bolehlah diterima tekak, tapi kalau yogurt...adoiii! rasa macam makan susu basi yang dah masam, uwekkk.


antara flavor & topping yang ada


anyway, Tutti Frutti ni lebih sihat berbanding ais krim sebab dia adalah sejenis yogurt yang dibekukan.





nota kaki: Amacam? rasa2nye saya boleh jadi duta Tutti Frutti tak (promote baik punya) Indahnya kalau dapat makan ketika cuaca panas terik. meleleh air liur.
nota kaki lagi: gambar diambil dari sini axcept gambar 1st.








Thursday, September 8, 2011

::lagi dari nuffnang...alhamdulillah::

kelik pic untuk tumbesaran yang sihat


mungkin ini namanya rezeki dalam mood raya. Seperti biasalah, tak banyak mana pon tapi saya tetap nak chewiii!! (org kedah mesti selalu guna perkataan chewii ni kan. saya first time dengar perkataan ni pon masa dok kat Sungai Petani dulu)

rasanya, nuffnang dok bermurah hati bg kat saya sebab saya rajin dok update survey tu kot. tak pon sebab saya ada jugak lah hantar ticket tanya soklan kat helpdesk. Eh! ye ke?!

Anyway, thank you NUFFNANG :)



nota kaki: tapi saya dok dapat campaign je...org lain dok dapat BE tu yang menjuju2 angka RM diorang. Hurm! camner nak bagi dapat BE ni eyh? ceciter. ceciter.
















Wednesday, August 24, 2011

::Kim Kardashian jual gambar dengan harga berjuta-juta?::


Siapa Kim Kardashian ni? Ada ke yang tak kenal? Actually saya pon tak berapa nak kenal sangat...rasanya yang berlakon dalam siri TV Keeping Up With The Kardashians tu la kan.

Okelah, sekarang saya nak cerita pasal dia. Tanggal August 21, 2o11, Kim telah selamat melansungkan perkahwinan secara rasmi dengan pemain bola keranjang Kris Humpries.


Kalau korang nak tau Kim Kardashian ni telah menjual hak eksklusif photo majlis perkahwinan dia kepada majalah People dengan harga USD 1.5 juta atau RM4,483,200 (sengaja bold kan amount tu sebab nak-tunjukkan-betapa-terbeliaknya-bijik-mata-saya ni tengok angka tu. Dasat giler lah) Kalau nak tau cerita selanjutnya sila kelik murai.com ni.

Mak ai! Gambar kahwin pon boleh buat duit sekarang ni. Seronok betol la kalau dapat jadi artis pemes ni kan. Rasa2nya harga photo tu je, dah boleh cover balik segala perbelanjaan perkahwinan dia tu. Gila lah! Yang kaya terus kaya..yang miskin? Sendiri mau ingatlah....

Well, tak sabar nak tunggu majlis perkahwinan Norman & Memey September ni. Mesti meletop jugak. Fully sponsored tu. Tetiba saya terpikir, sapalah yang nak taja bila saya kahwin nanti kan. Ada ke? Sedih....









Tuesday, August 23, 2011

::sebab mereka ini sangat rajin jawab teka-teka saya, jadi saya nak...::



jeng! Jeng! Jeng!

ini lah dua orang bloger yang rajin menjawab teka teki saya haritu. Ala, teka-teki pasal kuih tu. Tak ingat?! ha, kalau tak ingat cuba kelik SINI. Haritu saya dah janji, siapa yang jawab teka-teki tu saya akan promote blog dia kat sini...so, this it is!



*drums roll*




1) f@ryz@

Dia ni kawan sekolah saya masa sekolah menengah dulu. Rasanya, dekat sepuluh tahun kot tak jumpa dia, alih2 dalam blog pulak boleh terjumpa. What a small world kan kan. Anyway, dalam blog dia ni...dia banyak ceritakan perihal anak dia. Ibu mithali la nih. Sedar tak sedar dah dua orang dah anak dia rupanya. Comel seyh si Amir & Azri tu, macam nak gigit2 pipi diorang (tetiba rase jeles, haha)...


2) saye cik melur, datang dari desa

Ni pulak kawan saya masa diploma, merangkap ke degree. Saya selalu panggil dia dengan nama "jiran" sebab masa degree dulu dia berjiran dengan bilik saya (Kolej Melati, UiTM). Okelah, dia punya blog berkisarkan tentang hidup dia. Sangat comel oke sebab dia ni gadis klasik and hidup dia selalu je nampak happy. Susah tau nak nampak dia down walaupon dia sedih2 (rasa jeles jugak haha *hantuk kepala)...


dua2 xde header nak tepek kat sini, so saya letakkan link diorang je lah eyh. Okelah, kalau korang rajin, singgah2 lah blog diorang tau :)











::rezeki ramadhan...thanks nuffnang::



kelik gambar untuk tumbesaran



alhamdullillah :)


akhirnya dapat jugak BE dari nuffnang ni. THANK YOU SO MUCH NUFFNANG!

Excited gilos wooii! takdelah banyak mana pon tapi still nak teruja jugak [oke2, tau-tak-payah-nak-lebih2-sebab-orang-lain-dapat-lagi-banyak-dari-ni kau tau]

Anyway, thanks to kawan2, follower2, reader2 yang masuk and baca blog ni. siapalah saya tanpa anda [ceh! bajet femes. menyampah!] akhir kata, SAYANG YOU ALL KETAT2 hehe..



anneyong-gyesayo












Sunday, August 21, 2011

::baru...apa yang baru?::


tadaaa!!!

header baru saya. Amacam?

...tapi


yang lama pon saya suka juga.

xpela, penat dah memikior macam mana nak create header baru ni. Nanti kalau ada banyak masa terluang lagi, saya create yang lain pulak.ermm, saya ambik masa dalam sehari dua jugaklah nak siapkan benda alah ni. maklumlah, orang tak bape nak hebat yang buat. cer bagi kat orang2 yang dah terror nun, ntah2 dua tiga jam dah boleh siap kan kan.

apa2 pon, saya berpuas hati nak guna yang ni :)









Tuesday, August 16, 2011

::saya merestui hubungan Shaheizy Sam dengan Lisa Surihani. anda?::


saya akan sokong seratus-peratus hubungan diorang. korang pulak macam mana? sokong ke tak sokong?





sangat suka Shaheizy Sam.




juga sangat sukakan Lisa Surihani.



Memang serasi habislah bila diorang bersama kan kan. Bak kata pepatah melayu, bagai pinang dibelah dua. Betul tak? Cuba tengok gambar2 diorang berdua kat bawah ni, sweet je kan. Takde lah perlu macam Khairul Fahmi tu (tetiba, terkait nama dia pulak kat sini...adoiii. entry ni takde kaitan dengan Khairul Fahmi tu pon oke)









Comel kan. Comel kan.
(sila abaikan lidah Shahiezy Sam tu yea)


Well, sebenarnya diorang berdua tak bercinta pon. Saje je saya nak propa2 =.=" okelah, semua gambar2 tu diambil dari SINI.

Gambar2 tersebut diambil ketika mereka berdua menyertai Road Tour ABPBH 2010 ke Langkawi. Masing2 ditemani ibu kesayangan oke. Semasa di sana, ada yang cuba mengusik ibu mereka apabila melihat kemesraan Sam dan Lisa. Antaranya adalah usikan untuk berbesan. Wah!! Kalaulah betul2 diorang berdua bercinta, terujanya saya hehe.




Tapi, realitinye bukan....sebab Lisa Surihani sekarang ni kan dikatakan tengah hangat bercinta dengan Yusry (KRU). Kalaulah dia dengan Shaheizy Sam, mesti lagi sweetttttt kan.

nota kaki: Baru je dapat tengok cerita Sekali Lagi ni, tu yang tetiba terkeluar entry LISA & SAM. suka!
nota kaki lagi: most of the pictures taken from google image












Monday, August 15, 2011

::diambang penyakit maut::

dalam sihat pon boleh sakit. Semuanya ketentuan dari-NYA.

menjadi penghuni hospital selam 3 hari 2 malam (dah macam pergi bercuti la pulak 3D2N)



PENGALAMAN

(cerita ni berlaku di hujung bulan enam yang lalu...mungkin cerita dah basi)




# hari jumaat pagi


Bangun tido macam biasa. Tapi terasa lain macam sikit. Sakit belakang. Sakit sangat2. Saya ingatkan sakit belakang yang biasa2. Sakit belakang yang macam selalu saya alami bila tak cukup rehat ataupon terlebih stress. Saya gagahkan diri jugak pegi mandi. Lepas mandi, siap2 dan terus pegi keje.

Masa drive, terasa sakit lagi tapi saya tak endahkan. Malas nak dilayan perasaan sakit ni. Sampai je dekat opis, sakit belakang ni makin menjadi2. Sampaikan saya tak boleh nak duduk atau nak berdiri lama2. Memang rasa nak nangis time tu sebab dah tak tertanggung rasa sakit. tapi bila dipikir2 balik kalau nangis rasa tak macho la plak kan. Oke. sebenarnya saya cengeng and kuat nangis, so air mata bergenang jugakla kat tubir mata. Ngadu kat kak Cheenai (one of my colleague) Then, kak Cheenai tolong bawakkan pegi klinik terdekat.

Doktor: sakit apa?
Saya: Bla bla bla (explain kat doktor sambil meleleh air mata, adoii)
Doktor: kenapa nangis??
Saya: sebab sakit sangat... (air mata meleleh lagi)
Doktor: Jangan lah nangis (sambil tekan2 tulang belakang saya)

Doktor: ni kena inject ni. lepas ni, hilanglah sikit sakit belakang tu.
(saya diam seketika sambil pandang doktor)

Saya: Ermm!! Ermm...ada tak cara lain untuk nak hilangkan sakit ni selain dari cucuk.
Doktor: Ada! kena makan ubat la...tapi tak mujarab sangat. The best solution is injection.
(saya pandang lagi muka doktor)

Doktor: Kenapa?
Saya: Takpelah...doktor bagi je lah saya ubat tu. Saya taknak kena cucuk.
Doktor: Lah kenapa pulak?
Saya: Saya takut jarum. Last kena cucuk masa sekolah dulu. Tu pon masa tingkatan tiga.
Doktor: Macam2 lah awak ni. Oke lah, saya bagi ubat. Tapi kalau sakit lagi, awak kena inject jugak.

(saya angguk laju2 sebab hati dah rasa lega. Yeah2, tak payah kena cucuk!)


Doktor bagi MC tapi saya tak boleh nak balik lagi sebab tak dapat nak drive kereta. Nasib baik pagi tu ada kawan saya tumpang pegi keje skali, so saya tunggu dia sampai waktu balik [dalam 5.30 ptg camtu] sebab nak suruh dia tolong drivekan.

Balik rumah, badan saya dah seram sejuk. Sejuk gila sampai mengigil-gigil...




...to be continued





Friday, August 12, 2011

::TEKA-TEKI SUKA-SUKI: kalau rajin meh la cuba teka::


Hi semua!!!

Bersempena dengan bulan puasa yang penuh berkah ini, saya nak bagi TEKA-TEKI sikit dekat korang. Kalau korang rajin, teka lah eyh. Bila bulan2 puasa macam ni, selalunya kita mesti akan teringat-ingatkan makanan kan. So, teka-teki kali ni berkenaan dengan makanan iaitu kuih yea kawan2...

Semua dah sedia?


Teka- tekinya berbunyi begini,
dalam banyak2 kuih, kuih apa....

1) Kuih apa paling gangster?
2) Kuih apa paling sexy?
3) Kuih apa paling keji?
4) Kuih apa bajet cute?
5) Kuih apa awet muda?
6) Kuih apa paling alim?
7) Kuih apa suka pukul?
8) Kuih apa penyakit lelaki kronik?
9) Kuih apa duduk dalam zoo?
10) Kuih apa paling lembap?
11) Kuih apa paling berbau?
12) Kuih apa paling tenteram?
13) Kuih apa bangun sendiri?

*REWARD: bagi lima bloger terpantas (tapi jawapan mesti la kena betul oke - minimum 8 dan ke atas yea), insyaallah saya akan mempromote blog korang dekat sini, amacam? (tapi ada ke yang berminat nak teka ni_wondering)



Note kaki: jawapan, nanti saya akan letak dekat next entry.








Wednesday, August 10, 2011

::Happy Birthday Kakak::


Semalam, harijadi kakak saya Rozita. Disebabkan kakak saya ni suka sangat Korea (macam adik dia ni jugak), saya nak dedikasikan video Happy Birthday dalam Bahasa Korea ni dekat dia.

Ucapan saya: Semoga kak berjaya menjadi orang yang berjaya dalam hidup, berjaya menjadi kakak yang baik pada adik2, berjaya menjadi anak yang taat pada kedua orang tua, berjaya menjadi individu yang baik pada masyarakat, berjaya menjadi rakyat yang baik pada negara & berjaya menjadi umat yang soleh di dunia dan akhirat. Amin!

Comel oke video ni. Kalau tak percaya cuba korang dengar tengok...




So? Amacam?!! Oke tak?!





Tuesday, August 9, 2011

::Alahai, Shah Jaszle::


ARTIS: Shah Jaszle


Sekarang tengah tengok rancangan Fuhh!

Haha! Lawak lah...Bukan lawak sebab diorang buat lawak tapi something happen kat studio.

Artis undangan hari ni adalah Nur Fathia & Shah Jaszle. Nur Fathia ni awal2 lagi dah sampai studio tapi si Shah Jaszle ni sampai 10 minutes on air rancangan ni pon belom nampak batang hidung. Alamak!

Si Awal Ashari dok asek buat lawak je sebab nak cover si Shah Jaszle ni lambat, antaranya dia cakap "mungkin dia lambat balik dari solat terawih ke apa kan" & ect. Nur Fathia pulak menyampuk2 supaya tak nampak sangat lah diorang ni tengah menunggu si Shah Jaszle.

last2, muncul jugak si Shah Jaszle ni. Ambik kau, sekali tercungap2 (oke, saya tipu. takdelah sampai tecungap2 tapi dia nampak agak kepenatan) Dia cakap, dia ada hal sikit tadi tapi kalau tengok dari riak muka dia macam muka baru bangun tido je. Mungkin terlajak la kot kan. Takkan dia nak mengaku pulak, hahaha! (ntah2 betul dia ada hal tak...opss dosa2 bersyakwasangka. Sorry2)

Tapi time tu memang nampak blur habis lah si Shah Jaszle ni (cute pon ada gak, sebab muka dia nampak sunggoh innocent ketika itu oke) Hurm, yang membuatkan saya rasa dia sebenarnya terlajak tido adalah kerana, ketika Awal Ashari bertanyakan tentang wataknya dalam drama Tahajud Cinta, dia susah benar nak mengingat nama seorang artis (watak girlfriend dia) dalam cerita tu. Memang nampak bersungguh2 lah dia nak mengingati (Berkerut2 dahi dia sambil tangan kat dahi bagai). Comel. hahaha.

Bila dah lama sikit baru dia dapat catchup dengan Nur Fathia & Awal Ashari. So, sweet. Harap itu bukan perangai dia lah oke. Mungkin dia tak sengaja. Maklumlah, bulan2 puasa ni kan...lepas berbuka je, mata mesti rasa nak pejam. Kalau dia lewat bukan disebabkan tertido, lagi lah bagus kan kan.



Nota kaki: Tetap minat Shah Jaszle.



Sunday, August 7, 2011

::promosi blog secara percuma! c'ayob::


Lately ni, bila sabtu ahad menjelang je...saya macam banyak masa. So, boleh lah blogwalking bagai kan. Yelah, bulan2 Ramadhan ni bukannya boleh makan pon. Kalau tidak mesti saya dah tak lekat kat umah. Berjalan je kejenya.

Well, saya join segmen bloger lagi ni. rupanya ramai betul bloger2 yang rajin buat segment/contest kan. Tengok tajuk pon mesti korang dah tau, so tak payah lah saya nak explain panjang berjela kan :)


kalau nak join jugak, sila klik SINI oke.
(^____~)V


AnnyeonG
dan selamat berpuasa semua



Saturday, August 6, 2011

::scents of jealousy::


hahaha. apa kes? nak jeles2 dengan orang cantik.

[tengah control mood jeles]

Cantik tu kan subjektif. Mungkin kita rasa seseorang tu cantik tapi belom tentu orang lain akan sama pendapat dengan kita kan kan. Mungkin pada diorang, biasa2 je. So, terserah pada definasi cantik masing2. Selalu yang kita tengok, kebanyakan artis2 semuanya cantik2 belaka.


Tapi tak dinafikan, sesetengahnya tu jadi cantik dengan bantuan teknologi terkini. Contoh, kosmetik, botox, plastik surgery and etc.



[cantik + bakat = meletop]

Ulasan: Dah lah cantik berbakat pulak tu. Memang pakej lengkaplah. Tak hairanlah kalau diorang sangat MELETOP! kebaboom dan digilai ramai. Bak kata omputih: Born to be a STAR. Contoh artis yang saya rasa sesuai dalam kategori ni: Lisa Surihani [haruslah saya letak sebab my feveret artis ni]




[cantik + kurang bakat = rezeki]

Ulasan: Mereka popular disebabkan kecantikan yang dimiliki. Sudah REZEKI diorang. Kalau nak ikut bakat takde lah semenggah mana. Harap artis2 yang jatuh dalam kategori ni akan memperbaiki bakat yang mereka ada. Dengan bantuan teknologi moden terkini, apa pon mampu dilakukan. Sekarang ni kan banyak program2 atau kursus2 untuk memperbaiki mutu persembahan seperti kelas lakonan, kelas vocal etc.

Siti Nurhaliza yang memang dah femes amos tu pon masih berusaha menggilap bakat dia ke level yang lebih tinggi. Contoh artis yang saya rasa sesuai dalam kategori ni: Maya Karin [masa awal2 kemunculan dia la, tapi sekarang dah meletop. Tak percaya cuba korang tengok cerita dulu tajuk no problem punyo. Ini pon feveret artis saya jugak ni]




[kurang cantik + bakat = hebat]

Ulasan: Kategori ni marvelous. HEBAT! Kenapa saya cakap macam tu. Mana tak nya, diorang popular bersandarkan bakat yang diorang ada, bukan paras rupa. Artis2 kategori ni memang berusaha keras untuk capai apa yang diorang mahu. Dan sekiranya mereka perolehi, pasti menimbulkn satu kepuasan. Tabik springlah kat diorang. Contoh artis yang saya rasa sesuai dalam kategori ni: Elly Suriati [hebat gila. Bagilah watak apa pon mesti dia boleh buat punya. Watak jahat ke, watak baik ke semuanya dia berjaya menjiwai]




[kurang cantik + kurang bakat = gila glamour]

Ulasan: Kalau kategori ni, artis ni akan femes atau laku sebab dia guna kaedah lain [paham2 lah sendiri] Kebiasaanya saya gelarkan artis-artis sebegini, artis yang GILA GLAMOUR! Mereka ni cari makan dengan cara2 yang tak berapa nak bagus lah. Tapi kalau lah diorang guna cara yang bagus kira oraitlah kan. Contoh artis yang saya rasa sesuai dalam kategori ni: n/a [nantikan ada pulak yang kena saman kan, so better tak payah tulis kat sini]


Apa-apa pon, muka komersial, bakat meletop sebab tu depa laku masuk TV. Cer bagi cik bunga masuk TV, diri sendiri pon nyampah nak tengok [cik bunga pernah jugaklah jadi awk2 kat TV masa zaman belajar2 dulu] sampai sekarang tak dapat nak terima kenyataan oke. Gemuk and muka tak komersial lansung. Bencilah! =.="

Kalau korang nak tau, kita akan nampak lagi gemuk [berbanding biasa] bila dalam tv dan muka haruslah xberapa nak komersial/cantik sangat. unless korang memang fotogenik or memang cantik gila2 [tu pon kat dalam TV muka akan jadi pale kalau tak make up] Sebab tu artis akan tepek makeup tebal satu inci sebab nak nampak cantik dalam TV oke. So, kalau kita tengok artis2 yang kurang cantik/gemuk bila kat dalam TV tu..tak semestinya realiti dia nampak macam tu jugak.




*nota kaki:
#Ini hanya pandangan peribadi saya, so pada yang tak setuju tu, harap maaf.
#all photo taken from google image



Monday, August 1, 2011

::memori RAMADHAN::

Salam Ramadhan kawan2. Well, hows ur 1st day of puasa? Hope everything goes well.

Okelah. Hari ni saya nak bercerita pasal memori berpuasa masa kecik2 dulu. FYI, if kamu2 ada memori menarik ketika ramadhan masa kecik2 dulu...boleh la share dengan bloger2 lain. Mesti seronokkan. Bertukar2 cerita. Senyum sorang2 sebab kita pon pernah buat benda yang sama.

Caranya mudah saje, korang join la Segmen: Memori Ramadhan by Sakura. Hurmm, kebetulan hari ni memang mood saya nak tulis entry berkenaan cerita2 berpuasa dulu. So, bila nampak segment ni kat entry anis terus decide nak join :)



nak join kelik banner kat atas ni.


Ada dua-tiga cerita yang saya rasa menarik nak kongsi bersama kamu semua.


1) part time jadi penghantar kuih

Masa kecik2 dulu bila puasa menjelang je, saya & adik saya Ida lah orang yang paling bz sekali especially pukul 6 petang ke atas. Bukan bz di dapur tapi bz sebab nak kena hantar juadah berbuka dekat jiran2. Mak saya pulak jenis yang rajin. Bayangkanlah; habis semua jiran2 dia nak bagi, so terpaksalah anak2 dia ni berjalan satu kampung. Serius tak tipu! Selalunya pukul 7 lebih baru saya sampai rumah balik. Bila waktu berbuka, juadah mesti penuh satu rumah. Lepas makan je masing2 perut kedepan macam orang kecacingan.

Ada satu hari tu, adik saya ditugaskan untuk menghantar kuih dekat rumah jiran saya yang paling dekat. Tiba2 dari kejauhan terdengar sayup2 suara adik saya berlari balik. Semua tertanya2. Kenapa kah? Setibanya adik saya kat rumah terus dia bagitau yang jiran kami, Tok Bedah tu bagi kuih planet.

Kami semua tercengang! Kuih planet? Kuih apa tu, tak pernah dengar pon. Adik saya tunjukkan bekas kat tangan dia. Semua orang gelak terbahak2 sebab kuih tu memang macam bentuk kapal terbang UFO pon. Mana taknya, patutnya kuih tu bentuk segi empat sama [tak tau nama kuih tu apa] Agaknya jiran saya tu terlebih kreatif atau pon dia takde acuan, so dia guna tudung tuperware yang ada bonjol bulat kat tengah2. Amik kau, sekali dia bagi satu bijik je kuih tu sebab dah besar gedabak [mesti uols tak boleh nak imagine kan tapi yang pastinya memang macam kapal terbang UFO la]


2) kantoi ponteng puasa

selalunya saya akan terliur bila adik saya makan di waktu siang. Mana taknya. dia boleh makan dengan bestnye depan saya yang tengah tekun nak habiskan puasa ni. Saya apalagi, mesti la akan mintak sesuap [iman senipis kulit bawang la katakan]. Selalunya pujukan saya tak berjaya tapi ada satu hari tu adik saya ni ringan je tangan dia nak suapkan. saya tak mintak lebih, satu suap je...lepas tu sambung la balik puasa tadi kan[satu suap pon puasa tetap batal jugak, sengal betol aku ni sebab boleh ingat puasa boleh sambung2]

Tapi yang susahnya, adik saya ni asyik nak ugut bagitau mak saya je kalau saye tak buat apa yang dia nak [siot je adik aku ni. well, ini pengajaran untuk semua juga. sebelum buat, pikir dulu kesannya oke]

adik: nak tu
(merengek2 nak benda kat tangan saya)

saya: tak boleh

adik: habaq kat mak kak tak posa
(sambil dia buat muka macam nak kena lempang)

(apalagi, saya berangin la satu badan sebab tu je lah modal dia hari2)

saya: habaqlah. mak dah tau pon. mak kata takpa.
(mimik muka kasik riak sikit supaya adik saya percaya yang konon2nya saya dah bagitau mak saya pasal ni)

mak: roih! hang tak posa!!!!
(tetiba dengar suara nyaring mak kat dapur)

(alamak, kantoi sudah! so, kena la tahan telinga sebab kena ceramah sepanjang hari oleh mak, adoiiii!!)

Lepas insiden tu, saya dah tak berani dah mintak adik saya suapkan nasik ketika puasa. So, sebagai alternatif lain saya akan curik2 minum air dalam bilik air tapi tu kalau dah tak tahan sangat lah [tak serik2 lagi]. Bila keluar bilik air je mak mesti tanya minum air ke? saya dengan lajunya akan menidakkan. Mana ada orang yang buat salah akan mengaku salah kan.



Banyak lagi cerita yang nak dikongsi, macam; sanggup mengaku puasa sebab nak bertanding dengan kawan2 kat sekolah siapa puasa lagi banyak [yang puasa penuh, cikgu akan bagi duit raya], ponteng puasa dengan budak2 lelaki lepas main aci ligan, lepastu bagi diorang makan jeruk rambai yang mak saya buat supaya diorang tak bising dekat sekolah besok [mak ai, buruknye perangai], tak tau solat terawih tapi buat2 tau yang akhirnya jadi tunggang-langgang tak tentu hala dan banyak lagi.

Tapi tu semua nantilah. Entry ni pon dah cukup panjang. Nanti ada pulak yang bosan.

oke. adios.

Sunday, July 31, 2011

::kami datang nak duit raya::


1) Tajuk contest -DONE!


2) Tepek homemade card/banner Anis - DONE!

nak duit raya, klik SINI


3) Buatkan satu homemade card yang kreatif - DONE!card ni dah buat lama dah...hope still boleh guna yang ni oke, anis :)


4) Tagkan 2 orang rakan - nak gi tag kejap, pastu DONE!
saya nak tag 2 orang bloger ni (sebab musababnya diorang ni suka mengjoinkan diri dengan segmen2 bloger lain. kawan2 jom kutip duit raya sama2):


5) Link kan ke entry [Contest Anis: Kami nak duit raya!!!] - kejap lagi DONE la!



* anis..nak duit raya oke [tetiba terover plak]
:)
*dikesempatan ini, saya nak ucapkan selamat berpuasa dan selamat beramal sempena bulan RAMDAHAN AL-MUBARAK ini.





Friday, July 29, 2011

::debaran menanti hari esok::




....mohon semuanya berjalan dengan lancar....
...persis seperti apa yang telah dirancang...
..AMIN!..



Monday, July 25, 2011

::weekend getaway::


in my mind's eye
A warm perfect sunny day with beautiful white sandy beach & crystal clear water

Sweet Escape: A great escape from the hustle and bustle of a busy life


It was AWESOME!
and many thanks to my beloved friends for the GREAT experience!


Really hope to be there again :)


Tuesday, July 19, 2011

::belahan jiwa remaja::





Akhirnya drama JUVANA dah tamat! Yeay!
[entry dah tulis lama tapi terbuat pekasam sebab takde masa]







dannnnnnnnnnnn...

.......saya amatlah berpuas hati dengan ending ceritanya. Nak bagi sepuluh bintanglah. ke nak bagi sepuluh ciuman (pikir jap) :)


Saya suka sangat drama ni! Sebab musababnya adalah (tetiba terkeluar ayat skema la pulak kan) drama ni lain dari yang lain kan kan? Jarang ada drama yang menekankan kepada sekumpulan pelakon atau watak. Dan pada saya ceritanya diolah dan digarap dengan baik. Isu utama adalah mengenai pelajar2 bermasalah yang cuba dipulihkan. Remaja. Gangsterism.


Drama ni ada dia punya main character tapi watak2 lain pon penting jugak. Senang cerita, fokus utama dia adalah semua orang. Ramai. Dan CINTA bukanlah tema utama cerita ni. Setiap pelakon dapat menghidupkan watak dengan jayanya.


Bagi yang ikuti cerita ni, mesti korang tau nama2 macam Daim, Botak, Apek, Ayam, Kicap, Panjang, Encik Raja, Kedah, Cikgu Zakiah dan banyak lagi lah. Kalau korang nak tau, dalam ramai2 tu saya tertarik dengan watak botak [orangnya pon boleh tahan jugak hikhik]. Saya suka dia sebab dia sebenarnya baik tapi memberontak. So, bagi saya takde lah jahat sangat, cuma nakal2 je..



Pendek kata tak klise la kan...



antara babak dalam drama ni.




Selalunya cerita2 camni, orang jepun je yang selalu buat. Contohnya macam cerita Hanakimi/ Hanazakari no Kimitachi e. Cerita My Boss My Hero dan sebagainya (tetiba terkeluar ayat skema lagi)



Hanazakari no Kimitachi e



My Boss My Hero




Banyak lagi sebenarnya cerita2 Jepun yang bertemakan macam ni tapi takkan nak suruh saya senaraikan semuanya kot kan..tak terdaya nak menyenaraikan kesemuanya.Well, kalau ada cerita2 Jepun or Korea yang korang rasa best dan patut ditonton, kamu2 amatlah dialu-alukan untuk mensuggestkan cerita2 tu kat saya...nanti boleh lah saya layan lagi oke. suke2!


Antara semua, dua cerita ni je lah yang saya senaraikan sebab dua2 buat saya gelak guling2 [biasalah! adaptasi daripada komik...so mestilah tak masuk akal]


Tapi...If you all jenis yang serius and setiap perkara mesti ada logiknya, saya nasihatkan baik korang tak payah tengok. Nak tengok pon saya tak kisah la kan, kot2 la nanti you all you all yang sentiasa serius ni boleh bertukar jadi tak-berapa-nak-serius-sangat. Manalah tau kan. Sometimes kita tak boleh nak serius sangat. Life is to short to be wasted.


Alamak! Dah termembebel panjang berjela la pulak. Berbalik kepada cerita JUVANA tadi. Kesimpulan untuk drama ni, tak semua orang dilahirkan untuk menjadi jahat. Dan rasanya, setiap orang adalah sama taraf semasa dilahirkan [baby kan innocent, tak percaya pergi pandang muka baby2 sekarang]. Yang membezakan akhlaknya di masa akan datang adalah cara dia dibesarkan, pengaruh persekitaran dan pembawakan diri sendiri.


Setiap perbuatan, setiap kelakuan, pasti ada kejadian atau musibah disebaliknya. Hanya orang yang mengalaminya sahaja dapat merasakan. Tak akan ada orang jahat yang memang hidupnya bertujuan untuk menjadi jahat [eyh! ada kah?].


Mereka terdorong kearah kejahatan mungkin disebabkan kurangnya pedoman hidup, ingin memberontak, salah didikkan, rasa dipinggirkan, kurang kasih sayang atau pengaruh rakan sebaya. Tak payah nak tengok jauh2. Tengok je sekeliling kita. Adik2 kita. Jiran2 kita. Atau mungkin diri kita sendiri.


Satu je pesanan saya. Dalam banyak2 hal, yang paling penting jangan cuba melibatkan diri dengan dadah. Sebab kalau dah terjebak memang susahlah nak patah balik. Kalau kesalahan lain tu masih ada ruang untuk kembali. Banyak yang saya perhatikan, sekali terlibat, musnah semua. Mamat2 kat kampung saya contohnya, asyik keluar masuk keluar masuk pusat pemulihan. Ditangkap. Dilepaskan. Lepas tu ditangkap semula....dan seterusnya. Sedihkan!


Kebiasaannya masyarakat waima kita2 sekalipon kadang2 terdetik jugak jijik dihati, terlepas juga pandangan hina tak sudi pada orang-orang macam ni. Kejam kan kita? Belum tau hujung pangkal cerita, sudah berani membuat konklusi sendiri. Tapi apakan daya, inilah hakikat hidup.


* all pic taken from google


*thanks kepada yang sudi jengok blog saya ni...this week tersangatlah bz so xdapat nak blogwalking sangat. Xpe2, nanti saya jengah rumah2 anda pulak yea...I'll try my best!



Sunday, July 17, 2011

::Persahabatan. Cinta. Kepercayaan. Kejujuran::

korang ada tengok drama ANISSA tak? ala yang dok tayang kat TV3 dalam slot Samarinda tu. Mula2 saya pon malas nak layan tapi bila dah tengok...hambik kau! sekali melekat. Well, to tell you guys the truth, saya memang suka tengok drama. tak kisah la drama apa pon semua saya layan [terasa macam dah makcik makcik la pulak]. tapi sekarang ni dah agak terbatas sikit la sebab terlalu komited dengan kerjaya. ceh! padahal, terpaksa bekerja demi sesuap nasik kan...

oke. oke. berbalik kepada ANISSA. cerita dia kalau tak silap sayalah kan berkisarkan tentang persahabatan. cinta. kepercayaan. kejujuran. 4 org wanita bekerjaya menjadi rakan kongsi [pelakon utama dalan cerita ni hebat2 jugaklah: Fiza Elite as Anna, Rozita Che Wan as Balkis, Faradiya as Shila, Aida Aris as Sara & Zamarul Hisyam as Farid]



Anna ni masalah dia ialah dia tak boleh bagi zuriat dekat suami dia dan dia mengesyaki yang suami dia dah berkahwin lain. Balkis pulak, kahwin dengan suami Anna dalam diam padahal dialah kawan yang paling Anna sayang dan percaya. Shila ni okela, tapi dia tak boleh nampak duit. gelap mata. habis duit syarikat dia songlap. Sara pulak, pendiam. dia ada penyakit dan hampir mati tapi kawan2 dia ni semua tak tau pasal tu. So dia decide nak bawa diri jauh2 sampai lah dia mati. Bila si Sara ni nak bawa diri and nak quit dari job dia, Anna rasa curiga. Dia mengesyaki yang si Sara ni lah madu dia.

so far, saya suka tengok cerita ni sebab dia macam real life kita hari2. benda yang ditekan kan kadang2 tu nampak simple tapi in real life memang kita pernah buat and kita selalu buat. Dialog dia pon nampak bersahaja. tak percaya korang tengok la sendiri. tapi cerita ni mcm dah nak abes je la....

masa awal2 tengok, saya dan kengkawan sentiasa rasa nak emo...tapi bila tengok episod minggu lepas tetiba terasa sedih la pulak. tak pernah terpikir pon suami dia akan mati. sedih tau. yelah, cerita or drama2 kan selalunya klise. kalau suami curang mestilah dia dpt tau dulu...and bagi dulu pembalasan kat suami dia ke or apa-apa lah. Ini tak. tapi bagus jugak macam tu. bila kita tak jangkakan sesuatu itu akan berlaku, pasti kesannya akan lebih besar dan mendalam kepada kita. Things would be great, when we least expect it. betol tak? Well, bergenang jugak la air mata ni. nasib baik tak nanges. kalau tidak kantoi ngan kengkawan.

kalau saya nak tengok cerita sedih, saya lebih prefer tengok sensorang sebab kalau nak nanges keluar air mata darah sekalipon orang lain tak akan tau. malu gila kalau orang dapat tangkap tengah nanges sebab tengok cerita yang dah memang sah2 bukan cerita betol.

saya pernah terkantoi nanges 2 kali [ni yang besar punya la. yang kecik2 tak tau la dah berapa kali kantoi kan] satu kantoi dengan opah [panggilan untuk one of my friends masa zaman diploma dulu]. masa tu tengok Korean movie berdua je dengan Opah. tajuk movie: WINDSTRUCK. seingat saya opah dah tengok dulu dah cerita tu and dia ckp cerita tu sedih. So, saya ingatkan cerita tu sedih biasa2 aje. ala, sedih yang kita boleh kontrol. bila mata berair, cepat2 lap dengan hujung lengan baju. tak pon pandang tempat lain dulu bagi air mata yang bergenang tu kering kena angin.

tapi, sangkaan saya meleset. saya nanges tak ingat dunia. dan sebab malu punya pasal, masa nak start nanges tu sempat lagi saya cakap kat Opah sedihnya cerita ni, rasa macam nak nanges la pulak, lepas tu terus nanges teresak2 sampai mata merah. Opah pon jadi terkejut tengok. yelah, masa zaman diploma dulu semua cakap saya ni hati kering. macam takde perasaan.

second time, masa pegi tengok wayang cerita SEPI dengan Kak Eida, Nu'ui, Karen, Nona & Kelly. Karen dah cakap cerita tu sedih. Tapi macam cerita kat atas tadi la, ingatkan sedih sikit2 je. sekali kau! tersedu-sedan aku menanges! sampai keluar wayang pon dok nanges teresak2 lagi. terpaksalah kawan2 saya tu dok cover2 supaya orang yang lalu lalang tak nampak. diorang siap peluk saya bagai sebab nak pujuk suruh berhenti nanges. dah macam org yang kena tinggal dengan boifren pon ada.

kalau dikenang-kenangkan balik, memang malu gila tahap gaban time tu. tapi itulah saya. saya memang cengeng. cerita tipu2 pon boleh tertipu nak nanges2. adoiiii! tapi itu jugalah yang membuatkan saya tersenyum :)


*segala yang terjadi tak akan pernah dapat diulang sekali lagi...

::Segmen Kenal Blogger Sampai Juling::

tengah-tengah blogwalking tadi, tetiba ternampak entry cik najihah ni.
hurm, terus jadi berminat [adoii! terpengaruh ngan si dieya la ni]
harap-harap la dapat tambah kenalan :)

So, this is my first time nak join segmen yang bloger lain buat.
[tetiba terasa berdebar-debar la pulak ]



NAMA PEMES: cik bunga mawar
TEMPAT KEJE: AIA Shared Services, Cyberjaya
KATA-KATA UNTUK Cik Najihah: Thanks cik najihah sebab buat segmen macam ni.sangat berguna pada bloger tak berapa nak pemes mcm saya ni...well, harap dapat kenal bloger-bloger lain.



..THANK YOU VERY MUCH..

Tuesday, June 21, 2011

::sudah JATUH, diTIMPA tangga::

disaat WAKTU terhenti
kosong...
disaat DIRI sendiri
bolong...
disaat HATI ternanti
lohong...

Ku pandang ke KANAN, tiada apa-apa...
Ku pandang ke KIRI, juga tiada apa-apa...
Lantas ku toleh ke DEPAN penuh berharap, masih tiada apa-apa...
Lalu ku toleh pula ke BELAKANG, tetap utuh dengan harapan walau sudah bersisa...
Hampa, kerna jawapan yang ada masih juga tetap sama...

Disetiap penjurunya yang ada hanya sepi...

Aku redha.

Empati menggunung membuahkan faham
Faham tentang ertikata;
Setiap manusia pasti punya kesulitan tersendiri,
Sejajar dengan kemampuan dirinya.
Cumanya dalam faham, kadangkala masih juga tetap terdetik...

Itu biasa! biasalah!
Lumrah manusia seperti kita!
Terlalu jauh dari sempurna!

Apa yang penting, dalam minda harus ada ini.
Setiap ujian mendatang, ada maknanya.
Setiap kesusahan yang datang, ada tandanya.
Itu semua, tandanya DIA sayangkan kita...

Bertabahlah. Bertabahlah.
Mungkin ini masih bukan apa-apa.
Mungkin ada yang lebih besar dari ini sedang menuju kemari
Atau mungkin juga, sudah ada sang pelangi yang sedang menanti
Siapa tahu kan?

Yang pasti, itu semua kerja TUHAN.
KITA, hanya mampu merancang,
Namun segalanya pasti berbalik kepada DIA.

Kuatlah. Kuatlah.
Bak kata pepatah;
Alah bisa, tegar biasa


Adios.
Perlu masa untuk diri sendiri.





Saturday, May 14, 2011

::entry nak memperkenalkan bakal kekasih hati::


F.I.N.A.L.L.Y....
....I have to admitt it
I'm in L.O.V.E.

ehem-ehem!
(cuba memperbetulkan intonasi suara sambil buat muka malu2 kuceng. padahal semua kuceng yang saye jumpa macam tak pernah tau erti malu je kan. lepas tu pipi blushing tahap dewa, tak payah susah2 nak tempek blusher banyak2 lagi)


well, tetiba terasa nervous plak.
gedik!


err..err... comel tak mamat kat bawah ni.

nak tau nama dia? nama dia kan Shahredza Minhat a.k.a si gigi besi
nampaknya lelaki ini telah berjaya mengkucar-kacirkan hidup saye sebab asek dok ingat2 je kat dia. (macam kejam la pulak guna ayat kucar-kacir tu kan. oke tukar.)
lelaki ini telah berjaya membuatkan saya angau siang dan malam.

SAYANG,
Luv you soo muchh!

*pipi blushing lagi


oke. enough with all that. saya nak buat satu lagi pengakuan ni.
.SANGAT PENTING.
lagi penting dari yang tadi

dup! dap!

dup! dap!


jeng! jeng! jeng!



...sebenarnya kan...
saya T.I.P.U. je.
HAHAHA

walaupon saye suka dia, belom tentu lagi dia akan suka saya.
dia kan retis bak kata cik epal

tapi kalau dia suka saye.. umpama, pucuk dicita ulam mendatang
redha kihkihkih

(feeling: cube menerima kenyataan)


well, ada ke sesiapa yang hampir2 terpercaya dengan cerita dongeng saye tadi? kalau ada baik ngaku cepat, hahaha

*tak sempat ngaku sebab semua tengah muntah hijau sekarang kan kan.

sebenarnya mamat ni belakon dalam cerita "Pisau Cukur". Bila tengok je cerita ni terus hati jadik cair. comel sunggoh si Faqir ni. bikin hati saye tertambat aje. dalam cerita ni watak fazura pon comel walupon gedik2 hehehe...



*semua gambar dicuri dr encik google..terima kasih atas gambar yang cantik2 :)
*entry gila berbaur psychosis sebab tengok semua kengkawan dah nak kawen@dah kawen@dah ada anak
*masih belom desprate...itu yang penting.

Life is to short to be wasted, so lets enjoy life to the fullest
gambatte ne :)

Saturday, May 7, 2011

::ini mak saya::



Special dedicated to my mum,
.DAHARAH AWANG.



walaupon mak tak secantik Rozita Che Wan,
..tapi mak tetap cantik dihati saya.

walaupon mak tak sepandai Tun Dr. Siti Hasmah,
..tapi mak tetap pandai dihati saya.
walaupon mak tak sekaya Datin Rosmah Mansor,
..tapi mak tetap kaya dihati saya.

saya tau...
saya bukanlah anak yang terbaik untuk mak...

saya selalu melawan cakap mak,
saya selalu sakitkan hati mak,
saya selalu lukakan hati mak,
saya selalu buat mak susah hati,
saya selalu endah tak endah bila mak membebel,

tapi saya nak mak tau...

betapa seringnya saya melawan mak,
betapa seringnya saya sakitkan hati mak,
betapa seringnya saya lukakan hati mak,
betapa seringnya saya susahkan hati mak,
betapa seringnya saya endah tak endah bila mak membebel,

jauh disudut hati saya ini,
saya sangat menyayangi mak.
seluruh hidup ini tidak dapat terbandingkan dengan kasih sayang yang dicurahkan oleh mak.
terima kasih mak...

SELAMAT HARI IBU,
mak




dedicated from your lovely daughter,
.ROSMAWAR ABDUL MANAF.

Thursday, April 28, 2011

::angin-berangin la jugak::


terkejut jugak bila mak call saye td...tapi rase nak gelak pon ada. ada pulak org yang datang mengaku dekat mak yang saye ni tengah dilamun chenta tahap dewa dengan dia.haishh!! tak masok akal betol. jangankan muka, nama pon saye tak pernah dengar oke.

"Hello, roih. Hang kenai dak oqang nama M****n?"

"Ha, sapa tu?" saye terpinga-pinga. rasanya lansung tak pernah kenal dengan orang nama M****n ni.

"Roih, hang habaq kat mak betol-betoi" bernada serius.

"dia penah call hang dak?" banyak pulak soalan mak kat saye time tu. itu ini semua dia nak tahu.

"awatnya? oqang tak kenai dia aiihh..." dalam hati dok terpikir mak aku ni nak kenen2 kan aku lagi kah?

"dia kerani baru kat tempat mak qeja. ada degree. dia kata dia kenai hang. dah lama dah hampa kenai. kot hang dok kenai2 dia kat intenet ka. dia ni memang suka dok main intenet" nada suara mak macam cemas semacam je.

hamboi2 ingat saye ni senang2 nak kenal2 dengan orang yang saye tak kenal ke. mak saye ni pon satu, senang sangat nak percaya2 benda ngarut2 macam tu. tapi dalam masa yang sama otak saye ni dok ligat berpusing cuba mencari kepastian. kompem. memang tak pernah kenal.

sambung mak lagi "tadi pon dia kata dia ada call hang dalam pukui satu macam tu tapi hang tak angkat. dia kata hang bizi qeja la tu. Roih, habaq la kat mak betoi2"

"eyh eyh! bila masa plak. mak, oqang nak habaq macam mana lagi..dah memang tak kenai"

saye try jugak check henphone...memang sunyi sepi dari tadi. mak saye siap suh adik saye, hawa forwardkan nombor org tu. dia suh saye check kalau2 ade nombor tu penah call saye.

"ala mak ni. dia nak main2 kan mak kot. betoi, orang tak kenai lansung. cer tanya dia, macam mana dia kenai oqang?"

"tak tau lah. dia tau nama penuh hang semua. dia kata kat mak, ni mak rosmawar kan? pastu macam2 la dia cerita. mak susah hati ni. takot la hang kena guna2 ka apa? depa cakap serius tak tipu."

"depa?" soal saye.

"kawan hang Jo pon dok cakap yang M****n tu cakap semuanya betoi"

saye dah start nak berhangin dah time tu.

"Jo mana?"

" ala, Johari yang dok B***k B*****a M***k tu.."

"Owh, Johari tu oqang kenai la...satu kelas ngan oqang dulu masa sekolah qendah. dia pon oqang dah tak penah jumpa dah lepas masuk sekolah menengah mak oii..."

dan perbualan saye dan mak diteruskan....

hangin betol saye. dah lah mengaku saya ni makwe dia. siap cakap lagi, saye ni sanggup nak kawen dengan dia dan duit hantaran kami dah bincang RM7500 dan akan dikongsi bayar half-half. kalau mahal sangat, kami akan kawen lari ja.

manalah mak saya tu tak susah hati. kang dibuatnya saye betoi2 kawen lari kan.
Tapi apa2 pon, saye memang tak kenal siapa itu Mr M****n pon okay. description yang mak saye bagi semuanya macam tak pernah saya tahu, adoiiii...

geramnya! grrrrr...

kalau nak melawak dengan mak saye pon biar bertempatlah. mak saye tu dah la ada darah tinggi, bengong. kang tak pasal2 masuk ward ke hapa, kan susah. kata belajar tinggi2 tapi otak letak kat lutut.. tak tau nak pikior...


ayat last mak saya sebelom letak talipon: " Roih, hang cari yang lain na. jangan dengan M****n tu tau. Cari sendiri, pilih yang elok2." dalam hati saye ni, sempat lagi mak aku ni...hadoiii la~



Sunday, April 3, 2011

::mari berfikir atau lebih tepat lagi mari muhasabah diri::



*blank *blur

*macam ada sesuatu yang berlegar2 dalam kepala

*tapi macam tak berapa nak pasti, apakah dia?

* tiba2 terbaca akan entry ini.

[cuba kelik sini untuk baca]

-----------------------------------------------------------

hebat bukan? nukilan seorang penulis, seorang gadis, dan rasanya dia berpangkat adik kepada saya.


Aishah Nur Hakim, sedapkan nama tuan empunya diri [kalau tiba2 Aishah terbaca ini, mohon dihalalkan]


Orangnya kecil molek sahaja tapi setiap pengisiannya penuh dengan kematangan. dan ketulusan. pengisian yang bakal membuatkan hati kita2 ni terdetik: ha'ah, betol la. atau pon. kenapalah aku tak terfikir macam tu. Apa? tak setuju? tak setuju, tak apa. setiap individu bebas untuk miliki dan berpegang pada pendirian masing-masing.

Pada saya, gadis ini senantiasa berjaya membuatkan saya kagum tatkala usai meneliti setiap bait bicaranya. fizikal saya pegun namun minda...nun jauh menerobos langit ke tujuh cuba mencari erti yang terdalam disebalik yang tercoret. paham? tak paham? macam mana nak digambarkan perasan itu yea...ha! macam ni. barangkali boleh diibaratkan seperti minda yang kebiasaannya dibiarkan malas untuk ambil pusing tentang keadaan sekeliling, tiba-tiba ligat berputar.

Mungkin setiap apa yang ditulisnya didedikasikan khusus untuk diri sendiri tapi percayalah. pada orang-orang seperti saya, Aisyah seolah2 menulis bagi pihak saya. pihak hati saya. dan pihak minda saya. Setiap bait yang dicoretnya seakan merealisasikan, meluahkan apa yang tersirat dalam nurani saya. Setiap yang terpendam dijiwa saya terluah olehnya dengan bait dan lenggok bahasa yang terpaling indah. dia berjaya mencari kata2 yang tidak bisa saya ketemukan.


*ada beberapa penulis lain lagi yang selalu menjadi sumber inspirasi saya dalam diam. diam disini bermaksud, saya menjengah ke blog mereka2 kebiasaannya tanpa mereka tahu. tidak meninggalkan sebarang tanda. atau sebarang komen. atau dengan bahasa yang lebih mudah saya menjdi pembaca diam- silent reader lah tu.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...