Pages

Wednesday, April 10, 2013

Izzue Islam - The many faces of him!



Salam semua! I know, it's been a long time since I last posted here. But now I'm back..Hellooooo readers [tu pon kalau ada lah kan]

Ok! Harini saya nak cerita pasal someone that I adore much! Do you know a guy named Muhammad Izzul Islam Mazlan? Siapa dia? Kalau saya sebut Izzue Islam mesti semua orang kenal kan..so, moh ler kite :)

Sejak belakangan ini, namanya seringkali disebut-sebut. Kenapa...? Mungkin penangan drama Sebenarnya Saya Isteri Dia. Betul? Well, he's such a talented young artist. Bagi saya, disamping wajahnya yang cute, dia juga memiliki bakat yang cukup besar. Namanya pasti akan menjadi gah suatu hari nanti. Mungkin se'gah' dengan nama-nama besar macam Beto Kusyary [ni pon saya adore gila jugak heeee]. Siapa tahu kan..so, mari doakan!



Mula-mula kita tengok persepsi negatif dari saya buat dia,

Pada mulanya, saya tak ambil pusing pun pasal kewujudan mamat nama Izzue Islam ni. Tak kenal pon. Sehinggalah cerita Mimpi Cinderela di tayangkan kat TV3. Tapi dalam drama tu saya tak berkenan pon dengan that guy! Siap boleh cakap dengan roomate saya:

"Ala, kenapa hero dia tak hensem dan pendek! Nak hero lain!"

Masa tu kalau tak silap saya 2 episod permulaan kot. Dan saya tak tahu pun, si Izzue ni watak hero kedua aje. Time tu Afiq Muiz belom muncul lagi [ok, confirm kena bambu dengan peminat-peminat Izzue sebab kata dia tak hensem dan pendek hehe]. To be honest, dalam cerita tu dia nampak jambu sangat! and saya tak gemor sangat lelaki-lelaki jambu ni sebab nampak lembik haha. Dan saya juga ada persepsi dimana kalau orang Malaysia ni bila bergaya ala-ala Korea, confirm perasan ala-ala KPop la tu! Sorry Izzue!

Tapi apa-apa pon, saya memang mengikuti drama tersebut sampai habisla kan! Yang mana termiss out tu mesti lah saya tengok online jer...dan dari situlah saya perasan komen-komen orang lain yang suka-gila-kaw-kaw-punya kat Izzue ni! Dan kebanyakannya terdiri dari golongan remaja. Heh? Tertanya-tanya jugak kenapa ramai bebenor orang minat dekat dia sebab saya lebih sukakan Afiq Muiz. Rupa-rupanya dia salah seorang anggota Forteen. Apalagi, cepat-cepat saya khabarkan perihal tersebut pada kakak saya.

"Kak nak tau dak, qhupa-qhupanya hero kedua cerita ni kumpulan forteen.." sambil sambung balik tengok drama tu kat rumah kakak saya. Nada suara mestilah ala-ala minah Kepochi kan!

"La, ya ka! Patutlah Dayah suka cerita ni...dia fanatik gila kot dengan Forteen."

Cerita sebenarnya begini, kakak saya dan saya sering menganggap Forteen ni kumpulan ala-ala KPop gitu. Jadinya kami berpendapat bahawa, group-group mcm ni mestilah hanya bersandarkan pada raut wajah semata-mata..bakat lebih kurang! And jangan tak tahu...kebanyakan orang-orang seusia saya dan ke atas fikir macam tu [saya takdelah ckp semua, tapi kebanyakan yang saya kenal macam tu] Nak-nak pulak bila saya tertengok rancangan Ekspresi Kembara Forteen yang bersiaran di TV1. Gaya semua ala-ala KPop gitu kan, lagilah! Tak silap saya masa saya tengok tu Izzue yang sedang bercakap: dia kata tak sabar nak makan laksa [ni ayat hentam je sebab time tu kat depan dia ada laksa sepinggan kan]. Rambut ditocangkan sedikit. Dalam hati saya, terasa diri tu KPop la tu..Ish, tak gemor betul! [Alamak! sambil gigit jari-jemari] Baru saya sedar, banyak pulak yang negatifnya kan..mahu lunyai kalau kena belasah dengan peminat-peminat Forteen ni. Ampun!

Berbalik kepada cerita tadi, kat opis kakak saya ni ada seorang budak perempuan nama Dayah. Dia ni lebih kurang baya-baya adik saya lah. Dayah ni memang minat gilalah dekat Forteen. Dan disebabkan itu, dia selalu disakat oleh colleague yang lain [remember, yang lain kan dah berpangkat abang kakak kan so their taste memanglah different!] Tapi rasanya diorang tu saja-saja jer nak mengusik Dayah ni. Tapi Dayah ni, apa ada hal! Dia buat muka kering je kan. Memang Forteenagers sejati lah! Tabik spring haha [cerita ini berdasarkan sumber penceritaan semula dari kakak saya lah kan sebab saya tak kenal pun si Dayah ni]

Hal ini sedikit-sebanyak menimbulkan tanda tanya dalam diri saya [skema gila ayat, hentam sajalah] Saya hairan kenapa lah 'budak unk-unk' ni gemor gila kat Forteen. Fyi, 'Budak unk-unk' ni adalah gelaran saya dan kakak saya berikan kepada budak-budak sezaman dengan adik saya. Mana tidaknya mereka-mereka ni gemor bebenor menggunakan ayat-ayat yang sukar difahami oleh golongan-golongan dewasa muda seperti kami-kami ni. Mesti tertanya-tanyakan, mana dapat unk-unk tu? Unk tu kataganti untuk perkataan hang yang sering digunakan oleh adik saya bila bercakap dengan kengkawan dia, haha.  Migrain tau bila dapat mesej dari adik saya ni. Jenuh nak fahamkan satu-satu. Ok, nampaknya cerita dah melalut ke laut! Back to main topic...

Disebabkan tak puas hati punya pasal, saya pon buatlah penyelidikan secara intensif. Selidik punya selidik, tup-tup! Tahu-tahu aje..saya pon dah terikut minat sekali. Ibarat kata pepatah, kadangkala sesuatu perkara yang kita tak suka tu, mungkin akan menjadi perkara yang paling kita suka satu hari nanti. Ambik kau! Penangan Izzue Islam ok!



Persepsi positif dari saya buat dia pulak,

Hasil dari penyelidikan saya, barulah saya tahu bahawa karier Izzue Islam ni bermula dari seorang pelakon dan kemudian baru dilamar oleh Edry untuk mengangotai kumpulan Forteen. Kalau nak tahu lagi, Izzue ni ada group muzik dekat Kelantan nun dan tak hairanlah kenapa dia boleh menyanyi jugak kan. Saya juga pernah terbaca satu artikel di internet tentang bagaimana karier seninya bermula. Ada satu hari tu, kalau tak silap saya dia dan kawan dia datang KL semata-mata nak tengok persembahan 'gig' Kami! Masa tu cerita Kami kat TV8 memang tengah meletup la. Dan saya adalah salah seorang yang suka sangat tengok cerita tu. Tapi takde lah sampai pergi ke 'gig' bagai..sebab takde geng.

Sambung balik cerita Izzue tadi. Diorang menetap dua-tiga hari jugaklah kat sana. Tapi duit dalam poket dah tak ade. Kata Izzue, dia nak mintak duit dekat mak dia tapi malu...so, sebagai solutionnya dia offer diri bekerja di kedai makan, pernah juga menjual burger etc. Kalau nak tahu lebih lanjut tengok SINI dan SINI!

To be truth, saya tak tahu pun watak Tengku Azlan dalam drama Cita & Cinta adalah orang yang sama yang memegang watak Haikal dalam Mimpi Cinderella. Padahal tengok cerita Cita & Cinta dulu baru cerita Mimpi Cinderella ni. Dan saya ingat dua orang yang berbeza. Teruk betulkan! Tapi seriously, muka dia tak sama ok. Btw, saya tengok drama Cita & Cinta tu disebabkan oleh Beto..tapi lama-kelamaan saya mula tertarik dengan Watak Tengku Azlan tu. Dalam hati saya terdetik, pandai belakon mamat ni. Muka pun boleh tahan. Tambah-tambah bila tengok intro Cita & Cinta tu...melting habis!


Tapi untuk watak Haikal respon saya berlainan sama sekali. Bukan sebab dia tak pandai berlakon tapi saya rasa dia pendek and muka bajet hensem! Boleh! Namun, pendapat saya terbukti salah sama sekali apabila Dayah [budak perempuan yang saya cerita dekat atas tadi tu] dapat bergambar dengan Izzue masa malam ABPBH dua tiga hari lepas. Kakak saya cakap Dayah ni tinggi, dan bila kakak saya tengok gambar yang Dayah tunjuk, nampak Izzue lagi tinggi pada dia. Jadi, faham-faham sendiri lah kan..

Penyelidikan saya tentang Izzue Islam juga membawa saya kepada kumpulan Forteen. Lagu diorang boleh tahan dan saya mula memberi perhatian pada mereka dan lagu-lagu mereka. Suara Ariz Lufias Not bad! Tapi saya tak adalah war-warkan sangat sebab saya ni bukannya remaja lagi nak fanatik bagai benda-benda macam ni. Nanti orang cakap tak sedor diri pulak kan hahaha!

Tapi apa-apa pun Izzue Islam memang the best lah! Setiap watak yang dibawanya tidak klise dan dia benar-benar menjiwai. Bukan nak puji lebih-lebih, tapi ini realitinya. Kalau tak percaya, sekarang pergi tengok drama-drama atau filem-filem lakonan dia...cepat! Haha :) Dan dia seorang yang mesra peminat. [saya tak pernah jumpa lah, tapi tengok kat youtube tu memang dia sangat friendly lah dengan peminat-peminat dia] Extra points di situ okay :)

Tak nak membebel panjang-panjang lagi, so kita layan video dan gambar-gambar Izzue Islam pulak yea! All photos are taken from google anyway!

Watak Tengku Azlan dalam Cita & Cinta

Watak Irshad dalam Aku Tak Percaya Cinta

Hensem

Forteen!

Adorable

Cute

Watak Merah dalam Bunga Merah Punya

Watak Suhaimi dalam Si Tudung Tweet

Watak Greng dalam Hantu Kapcai

Stylo

Watak Haikal dalam Mimpi Cinderella


Watak Razak dalam 29 Februari

Watak Firash dalam Sebenarnya Saya Isteri Dia

See! You guys got what I mean? Different faces for different character..kan? Siap boleh potong-potong rambut n buat style macam-macam lagi. Tak banyak artis yang sanggup buat macam ni. Anyway, banyak lagi cerita lakonan Izzue macam Cik Paris Diva Kampung, Getaran Jiwa - Tribute to P. Ramlee dan macam-macam lagi...tapi tak berdaya nak letak semuanya kat sini.

Dan baru-baru ni dia telah berjaya menggondol Anugerah Pelakon Harapan Lelaki dalam FFM ke 25. Bravo!

Menang untuk Filem 29 Februari - tahniah Izzue!


Saya doakan dia akan berjaya dan berdiri sebaris dengan nama-nama hebat dalam industri seni. Stay humble! Insyaallah!



Promo drama Cita & Cinta:




Promo drama Bunga Merah Punya:




Promo drama Sebenarnya Saya Isteri Dia:





Nota tambahan:
Twitter & Instagram @izzueislam



LOVE YOU MUCH IZZUE ISLAM!



Nota kaki - Perasan yang part solo Izzue dalam lagu-lagu Forteen macam takde. Hopefully KRU bagi la Izzue nyanyi part solo banyak sikit lepas ni oke!





4 comments:

koni m.i said...

Saya sgt suka entry nih.. I agree with u 200% ! Heh..he has thousand faces..ala2 johnny depp msia gtu kann...sy mula buat penyelidikan ke atas dia ni bila berkenan sgt dgn watak firash n seriously x pasan lgsg dia wujud dlm mmp cinderella..haha..

Cik bunga mawar said...

Seriuosly, memang ala2 Johny depp kanhehe :)

Gya DuniaKu said...

Salam perkenalan dik... minat izzue yer???
samalah kita. biarlah org nak kate pe.. (tua x sedar diri yer) peduli hape org nak kate..
bukan senang kak nak minat seseorg retis ni.. tapi dgn Izzue memang jatuh hati abis lah..
marilah kita doakan dia semoga lebih berjaya dimasa2 akan dtg serta tetap dengan keperibadian yg seperti hari ini...

Cik bunga mawar said...

salam perkenalan juga :)

Yea, moga rezeki dia melimpah2 dan harap dia akan sentiasa mesra peminat kan~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...