Pages

Thursday, April 9, 2009

::I got MC today::



hari ini saya tak dapat pergi keje. Saya diberi MC oleh doktor kerana mengidapi penyakit ACUTE GASTROENTERITIS atau bahasa mudahnya SAKIT PERUT/CIRIT BIRIT la kalau tak salah saya,ehehehe...

Saya sakit perut and cirit birit [dah tak larat asyik ulang-alik pergi toilet...dari pukul 5 setengah pagi tadi saya menjadi penghuni setia toilet. Bila dah tak tahan sangat saya nekad pergi klinik depan rumah [actually,I hate clinic]

Waktu masih pagi, jadi tiada orang di klinik. Hanya saya. Dan doktor juga masih belum sampai. Terpaksalah saya menunggu doktor tu. Lebih kurang dekat 20 minit jugaklah, nasib baik ada toilet kat situ...

Bila doktor sampai dia terus panggil.

'rosmawar...masuk'


aku pun masuk...jalan perlahan2 sahaja sebab menahan sakit yang amat.

'sakit apa' doktor tanya.


'sakit perut'


doktor check denyutan nadi, check suhu badan and tanya beberapa soklan yang lazim. [siapa yang pernah g hospital sure tahu punya soklan apa kan...]

'owh...ni kalu perutnya sakit sangat, kena injection nih,' doktor pandang muka aku..


'injection!! Doktor, boleh tak kalau saya tak nak injection...'aku pandang doktor sambil buat muka paling comel dengan harapan takyah diinject. [I hate injection...takut sangat]


doktor fikir sekejap, dia senyum 'okay, kalau macam tu saya bagi ubat kena makan tau. Saya bagi ubat cuci perut..minum satu paket,ubat demam sebab badan awak panas. Nanti kena minum banyak air masak...ubat bla bla bla'[banyaknye ubat...I wish mak aku ade sebab dia akan paksa aku makan ubat. Kalau tak ubat tuh mesti tak berusik karang..anyway, aku kena paksa diri aku sendiri kalau nak baik, betul tak...]


aku angguk tanda paham.

doktor sambung lagi,'elakkan makan atau minum diary product'


'huh! tak boleh makan sampai bila2 ke doktor?'


'ishk tak lah. Untuk dua tiga hari nih jer...elakkan. Perut awak tengah tak stabil...pastu jangan makan makanan pedas dan berminyak. Better makan sup...'


'terima kasih doktor'


+_+



* badan rasa lemah sangat


5 comments:

buck said...

mcm mana skrg?dah ok?

Sabrina Duncan said...

kak rose akit ke...:(

takecare,rajin mkn ubt~


*hehe..takut injection ek...xsakitla,mcm kna gigit semut,huhu...;)

Si Rebung said...

tu la, kak rOse degil x mO makan. kan da saket.

tp da elOk sket kan?? antibiotic mst abeskan. inilah pesanan dr DOCTOR REBUNG. ekekeek

sunflower said...

rose...siannye dia..pnt bai tgu rose smpi, nk transfer gmbr..hehe~

rose..btw, gud ice breaker today.. sgt2 bgs...jgn sedey2 pk kn trauma tuh ye...all d bes dear...chill out

Blossoming Rose said...

to buck,
thank u sbb amik berat,ehehehe...skang da okay sket =)

to sabrina duncan,
tak nak kena inject,please!! semut gigit pun sakit jugak tau,huhuhu

to(dr)rebung,
i makanlah, mana ada degil...cuma tak tunjuk depan u jer~~

to sunflower,
alah2 shiannye tunggu kite yea...lupa nak cakapla bai, sowy...
and thanks for kata2 semangat itu,ehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...