Pages

Sunday, July 17, 2011

::Persahabatan. Cinta. Kepercayaan. Kejujuran::

korang ada tengok drama ANISSA tak? ala yang dok tayang kat TV3 dalam slot Samarinda tu. Mula2 saya pon malas nak layan tapi bila dah tengok...hambik kau! sekali melekat. Well, to tell you guys the truth, saya memang suka tengok drama. tak kisah la drama apa pon semua saya layan [terasa macam dah makcik makcik la pulak]. tapi sekarang ni dah agak terbatas sikit la sebab terlalu komited dengan kerjaya. ceh! padahal, terpaksa bekerja demi sesuap nasik kan...

oke. oke. berbalik kepada ANISSA. cerita dia kalau tak silap sayalah kan berkisarkan tentang persahabatan. cinta. kepercayaan. kejujuran. 4 org wanita bekerjaya menjadi rakan kongsi [pelakon utama dalan cerita ni hebat2 jugaklah: Fiza Elite as Anna, Rozita Che Wan as Balkis, Faradiya as Shila, Aida Aris as Sara & Zamarul Hisyam as Farid]



Anna ni masalah dia ialah dia tak boleh bagi zuriat dekat suami dia dan dia mengesyaki yang suami dia dah berkahwin lain. Balkis pulak, kahwin dengan suami Anna dalam diam padahal dialah kawan yang paling Anna sayang dan percaya. Shila ni okela, tapi dia tak boleh nampak duit. gelap mata. habis duit syarikat dia songlap. Sara pulak, pendiam. dia ada penyakit dan hampir mati tapi kawan2 dia ni semua tak tau pasal tu. So dia decide nak bawa diri jauh2 sampai lah dia mati. Bila si Sara ni nak bawa diri and nak quit dari job dia, Anna rasa curiga. Dia mengesyaki yang si Sara ni lah madu dia.

so far, saya suka tengok cerita ni sebab dia macam real life kita hari2. benda yang ditekan kan kadang2 tu nampak simple tapi in real life memang kita pernah buat and kita selalu buat. Dialog dia pon nampak bersahaja. tak percaya korang tengok la sendiri. tapi cerita ni mcm dah nak abes je la....

masa awal2 tengok, saya dan kengkawan sentiasa rasa nak emo...tapi bila tengok episod minggu lepas tetiba terasa sedih la pulak. tak pernah terpikir pon suami dia akan mati. sedih tau. yelah, cerita or drama2 kan selalunya klise. kalau suami curang mestilah dia dpt tau dulu...and bagi dulu pembalasan kat suami dia ke or apa-apa lah. Ini tak. tapi bagus jugak macam tu. bila kita tak jangkakan sesuatu itu akan berlaku, pasti kesannya akan lebih besar dan mendalam kepada kita. Things would be great, when we least expect it. betol tak? Well, bergenang jugak la air mata ni. nasib baik tak nanges. kalau tidak kantoi ngan kengkawan.

kalau saya nak tengok cerita sedih, saya lebih prefer tengok sensorang sebab kalau nak nanges keluar air mata darah sekalipon orang lain tak akan tau. malu gila kalau orang dapat tangkap tengah nanges sebab tengok cerita yang dah memang sah2 bukan cerita betol.

saya pernah terkantoi nanges 2 kali [ni yang besar punya la. yang kecik2 tak tau la dah berapa kali kantoi kan] satu kantoi dengan opah [panggilan untuk one of my friends masa zaman diploma dulu]. masa tu tengok Korean movie berdua je dengan Opah. tajuk movie: WINDSTRUCK. seingat saya opah dah tengok dulu dah cerita tu and dia ckp cerita tu sedih. So, saya ingatkan cerita tu sedih biasa2 aje. ala, sedih yang kita boleh kontrol. bila mata berair, cepat2 lap dengan hujung lengan baju. tak pon pandang tempat lain dulu bagi air mata yang bergenang tu kering kena angin.

tapi, sangkaan saya meleset. saya nanges tak ingat dunia. dan sebab malu punya pasal, masa nak start nanges tu sempat lagi saya cakap kat Opah sedihnya cerita ni, rasa macam nak nanges la pulak, lepas tu terus nanges teresak2 sampai mata merah. Opah pon jadi terkejut tengok. yelah, masa zaman diploma dulu semua cakap saya ni hati kering. macam takde perasaan.

second time, masa pegi tengok wayang cerita SEPI dengan Kak Eida, Nu'ui, Karen, Nona & Kelly. Karen dah cakap cerita tu sedih. Tapi macam cerita kat atas tadi la, ingatkan sedih sikit2 je. sekali kau! tersedu-sedan aku menanges! sampai keluar wayang pon dok nanges teresak2 lagi. terpaksalah kawan2 saya tu dok cover2 supaya orang yang lalu lalang tak nampak. diorang siap peluk saya bagai sebab nak pujuk suruh berhenti nanges. dah macam org yang kena tinggal dengan boifren pon ada.

kalau dikenang-kenangkan balik, memang malu gila tahap gaban time tu. tapi itulah saya. saya memang cengeng. cerita tipu2 pon boleh tertipu nak nanges2. adoiiii! tapi itu jugalah yang membuatkan saya tersenyum :)


*segala yang terjadi tak akan pernah dapat diulang sekali lagi...

8 comments:

anismelon said...

anis salu gak lah tngk sbb itu je cite yg ade pon kat umh sewe nun..hehehe..

psstt..tenks ye cakap header anis santik even tak..ngeee..header awk lagi cantik..

Cik bunga mawar said...

seriusla, puji ikhlas ni....

comel header awk tambah2 ada polka dot mcm buah watermelon tu hehehe~

mumui said...

lama da xtgk cete ni semenjak ade kat kolej ni..huhuhu

Cik bunga mawar said...

kat kolej mumui xleh tengok tv ke?tp kadang2 boleh tengok pon malas nak turun kat bilik tv jugak kan kan~

nanti mesti dah tak bape nak best dah sbb si Farid tu dah mati...dia yang wat cite tu jadi menarik dengan lawak2 selamba dia...

Dieya said...

aku ngan laki aku memang peminat cite ni okes..emosi lagi tgkk hahhaha lagi satu cite JUVANA tuh..hah melekat kat TV okes

anismelon said...

hahaha..terharu nie..weeee..tenks tenks..nie nak nages nie..terharu..

nadz said...

rozita che wan :))))
http://nadzmonostone.blogspot.com/

Cik bunga mawar said...

DIEYA: babe,tau xpe..weh, laki ko pon layan cite ni! sempoi lah...tp ko tu jangan asyik nak emo je, sian laki ko hahaha~

NADZ:mestilah awk suka Rozita Che Wan...dia kan hot :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...