Pages

Saturday, November 3, 2012

Snack ala Japan: Terung bersalut Telur & Oat


Anneyong^^

Hari ni saya nak share resepi yang sangat mudah. Saya dah cuba dan hasilnya amatlah memberansangkan. Ianya sesuai dibuat snack ketika minum petang :)

apa macam? Menarik tak?




Bahan-bahan:
1) Terung / Eggplant

2) Telur

3) Oat / Serbuk roti
 
4) Garam secukup rasa



Cara-cara membuatnya:
Potong terung nipis-nipis, kemudian ketepikannya dahulu. Ambil beberapa biji telur, pecahkan dan pukul sehingga sebati [letakkan garam secukup rasa yea, kalau tidak terung salut kita tu akan rasa sedikit tawar]. Sebolehnya, hanya gunakan putih telur sahaja untuk kesan yang lebih rangup. [tapi saya campur je dua-dua sebab malas nak asingkan...boleh?!]. 

Setelah telur menjadi sebati, ambil terung tadi dan celup ke dalam telur, kemudian dibalik-balikan pulak dalam bekas yang berisi oat [ulang proses ini sebanyak 2 kali - motif? Untuk tebalkan oat yang bersalut kat terung tu].

Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng terung tadi sehingga berwarna kuning keemasan. Kemudian, Tadaaaaaaa! Dah siap sedia untuk dimakan. Dihidang pulak bersama dengan kopi panas, perghh, nikmat!!



Selamat mencuba^^






No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...