Konnichiwa minna-san!
Terjebak sudah! Sekarang ni kan tengah dok famous dengan Jeruk Mangga Asam Boi! Saya pon tak terkecuali. Mudah gila nak buat hokay.
Jeruk Mangga Asam Boi!
Bahan-bahan:
1. Mangga Muda 4 biji (Lagi masam lagi bagus - contoh: mangga epal!)
2. Asam Boi (2 paket)
3. Gula ( ikut suka korang)
4. Cili Padi 5 biji (kalau suka pedas boleh letak lebih)
5. Sedikit garam
Cara-cara:
1. Basuh mangga bersih-bersih.
2. Kemudian, mangga tersebut dibuang kulit dan dihiris/dipotong panjang-panjang (atau ikut suka koranglah nak potong macam mana pon, janji happy hehe)
3. Gaulkan mangga dengan asam boi, gula, sedikit garam dan cili padi yang dihiris halus.
4. Gaulkannya sehingga bahan-bahan tadi sebati.
5. Akhir sekali, masukkan mangga tersebut ke dalam bekas (seelok-eloknya yang ada penutup) dan simpan di dalam peti sejuk. (sekiranya nak makan terus pon dah boleh dah!)
Nampak tak? Tak sampai 15 minit pon kan. So, selamat mencuba!
2 comments:
Alahai,...kecur air liur dibuatnya.
CBM, tolong hantar kat akak semangkuk!
Kak Farrah MF:
Alaaa, simpan pon tak sempat akak, semua dah selamat masuk perut hehehe
Post a Comment