Pages

Wednesday, March 11, 2009

::am i so lucky?...yup::



kisah hari ini


pukul 10.30 pagi
'6 missed call'

pukul 1.00 tengahari
'4 missed call'

pukul 2.45 petang
'5 missed call'

pukul 4.45 petang
'2 missed call'

pukul 5.02 minit petang
'akhirnya dapat menjawab panggilan tersebut'



...saya dapat panggilan dari RTM...

and...guess what!


i got a job offer by RTM but I already have a nice job at FSTEP...how come??!?...sum more 'terikat satu tahun' plak tuh,hurmmm...So, nak taknak terpaksalah tolak tawaran itu.


FSTEP
as trainee/participant
terikat setahun
sangt lari bidang [dari broadcasting ke financial institution]
salary/allowances - good and susah nak dioffer sebanyak itu untuk fresh graduated like me so sangt beruntung [betul tak kawan2ku di FSTEP]
work descriptions - 7 months in class [blajar semua pasal financial institution-learn how to be a banker/manager, 5 months in financial institution-attach to the bank.

RTM
as penerbit rancangan [if I'm not mistaken]
rasanya bukan permnent staff [normally contract]
bidang yang di idam-idamkan [broadcasting]
salary - i am not so sure but rasanya standrd with brodcasting industries la.
work descriptions - kerja di bidang broadcasting, buat program dan kerja yang sewaktu dengannya.



haiiisshhh! masa menjadi pengangur seketika hari tu, punyalah susah tawaran nak datang...bila dah berkerjaya nih,macam2 tawaranlah pulak...anyway, everything happen for a reasons. Mungkin rezeki saya bukan di RTM [broadcasting/mass communication], rezeki saya di FSTEP [financial institutions] mungkin.....always think positive ^-^

and I think I'm lucky enough to have a job.

kebanyakan fresh graduated and orang-orang di luar sana struggling for a job and ada yang masih lagi mengangangur kerana tiada pekerjaan. Tambah memburukkan keadaan lagi,situasi ekonomi sekarang semakin tidak menentu.

the worst is not yet to come...

dan dijangkakan ekonomi akan kembali pulih pada tahun 2013/2014...wah! sangat lama. dan bayangkanlah dalam tempoh tu macam-macam boleh berlaku. Most company and orgnisation will looks for retrenchment...and as a result, employment rate akan meningkat hari demi hari...Jadi hargailah pekerjaan anda sekarang ini. Tak perlu untuk menagih bonus, kerana tidak dibuang kerja itu pun sudah cukup memadai....

alamak! sudah terover la pulak....merapu meraban pasal ekonomi lah, apalah...padahal nak cerita pasal kisah hari ini sahaja...hahahaha

anyway,kesimpulannya....

I think I am so lucky....isn't that so..?


lucky girl,
rose ^-^



4 comments:

FATENEDAN said...

Dan sy juga jurusan broadcasting mei 2008 tapi sekarang berkeja di IBM yang langsung tak kene mengena dengan camera angle..^_^..broadcasting is realy realy my passion tp terbatas dengan umbang ambing broadcasting world so i rather choose other job that secured me more..buatla pilihan terbaik..gudluck!


*thanks jadi silent reader..terharu..jempot aja bila mau..^_^..

Blossoming Rose said...

thanks faten,
'..my senior..'

*tak pernah bersua muka walau di satu bidang yang sama....

saya juga sayang broadcasting...sangat cinta ^_^

Hanim Hani said...

yess kak rose. u are soo lucky.

but it's ok, Allah always have beter plans for ya. maybe u ader rezeki ngan RTM next time k?=)

Blossoming Rose said...

thanks dear...

yes,br tersedar yang saya sngat bertuah...

anyway rezeki kat mana je kan =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...