Pages

Wednesday, January 13, 2010

::ini petanda apa...bilamana saye dah jadik celaru, haru biru macam ini::


Saye suke blog hoping di page blogger2 lain bagi mengisi mase lapang. Seriously, its FUN!. Saye suke baca kisah2 mereka dan saye suke menulis (yang ni ape kaitan ntah dengan blog hoping kan...dussshhhommm muke sebijik)

CINTA/PERKAHWINAN

Anyway, saye tertarik bile mereka2 tulis tentang cinta mereka. Good, they have love to be shared. Same goes to me. But, for me...sometimes, saye sering tertanye2 cinta itu akan kekal lamakah? Bile saye teliti keadaan sekeliling saye, saye tak yakin kewujudan cinta sampai mati. Nowadays, cerai sane, cerai sini. Mula2 memang cinte tapi selepas 3 years, 4 years, 10 years...what will happen to that love? Love will fade away, betol tak? Susah nak carik cinta yang betol2 cinta sampai mati.

Salah tak saye bile saye berpendapat yang cinta...lama2 akan bertukar. Bertukar dari segi rase atau fahaman atau ape2 sahaje. Cinta boleh bertukar menjadi sayang. Bertukar menjadi tanggungjawab. Tanggungjawab pade pasangan. Tangungjawab pade suami. Tanggunjawab pade isteri. Tanggungjawab pade anak2. Tanggungjawab pade keluarge.

Atau cinte juge boleh bertukar menjadi benci. Menjadi sesuatu yang tidak menggembirakan. Dan yang menjadik masalahnye sekarang ialah pade mereka yang tak bertanggunjawab. Hanya mahu ikutkan kehendak sendiri, orang lain yang jadik mangsa. Bila cinta...semue oke, tapi kalau dah tak cinta..itu ini semue tak kene. (Thank God, I have a Family yang oke)


Kalau betol cinte sampai mati itu wujud, tentu kes2 dah tak sehaluan, kes gaduh stock2 besar punye (well, gaduh2 manje tu okaylah) takkan berlaku. Saye hairan bilamana ade antara kawan-kawan saye yang dah ade steady boyfriend tapi masih nak scandal ramai-ramai. Mungkin seronok buat macam tu eyh? Kalau boyfriend pon sama naik macam tu saye tak kisah tapi si boyfriend punyelah baik oke.

Ade jugak yang dah berkahwin, tapi belagak macam orang bujang. Isteri kat rumah dibiarkan sensorang. Alasan, balik rumah hati menjadi kacau sebab isteri merimaskan. Kenapa tak fikir semue tu sebelom kahwin dulu. Mungkin boleh salahkan cinta sebab cinta itu buta. Jadi semue nampak indah dimata. Tak paham saye dengan orang-orang macam ni. Kalau ade masalah kenapa tak cube selesaikan bersama. Ini tidak, perkara-perkara macam tu dijadikan tiket untuk berscandal ramai.

Tapi ape hak saye untuk tegor, kan. I'm just a friends
. Tambahan pula saye tak suke jage tepi kain orang lain. Kalau yang masih mencari itu lain cerita lah sebab saye faham mereka mahu pilih yg the best utk dijadikan boyfriend, kan?

Anyway, one of my characteristic is...saye amat peka/sensitip dengan persekitaran dan ini mungkin penyebab mengapa dari hari ke hari saye semakin tidak percaye pade cinta sampai mati ataupon marriage.



PERSAHABATAN

Saye juge tertarik bile mereka2 tulis tentang persahabatan or "friendship forever' or yang sewaktu dengannye. Most of them yang tulis pasal keindahan persahabatan or harapan indah mereka dalam persahabatan adelah student. Mostly university student lah. Student life memang banyak membuka ruang kite untuk menghabiskan mase dengan kengkawan. Am I right?? Study dengan kawan. makan dengan kawan. tido dengan kawan. kongsi rahsie dengan kawan. sedih dengan kawan. gembira dengan kawan. Semuenye dengan kawan-kawan which sometimes they call as BFF, best friends, close friends and etc.

Well, saye juge pernah begitu....dulu! But now, saye sedikit sarkastik tentang itu. Sometimes bile terpandangkan perkataan 'friendship forever' or gambar2 manes sesiape sahaje dengan BFF masing2, minda saye pasti terpikir dan hati saye pasti terdetik...sejauh manalah friendship diorang ni? persahabatan mereka mesti takkan kekal lama. As for me, one day their friendship will be ended and they will suffer heart break. Memang parah bila saye berfikiran macam tu. Sangat RIDICULOUS! But, I do. I tend to think the negative side more than the positive.

And now, I dont believe in FRIENDSHIP. I mean I'm not really into it. I just befriends with all people that wants to befriends with me. Simple kan? Normally when I got to know new friends, I'll try to classify them as my friends or my good friends, not a close, bestie or BFF. I think, the impact of heart break will be lesser if doing so.

Hurmm...hidup saye kini dah macam hidup saye mase high school dulu. I'm alone. I dont have any close friends. Tapi mase high school dulu lagi teruklah. Saye ni tersangatlah pendiam (pemalu mungkin) and dont know how to makes friend. So, sometimes people ambik kesempatan atas kelemahan saye ni. Saye tak dibuli tapi saye merasekan kewujudan saye ketika itu lansung xmemberi ape2 kesan pade org lain. That's why saye selalu ponteng sekolah. Sampaikan ade cikgu2 yang lansung xmenaruh apa2 harapan untuk saye masuk university though saye ni duduk dalam kelas pertama. I hate cikgu2 yang bias. I hate high school oke, seriously! Though ade jugak yg terima saye seadanya. Thanks to them!

Bila masuk University, saye pilih course yg boleh increase saye punye konfiden level. Saye mula kenal apa itu kawan rapat. Tapi itu semue tak lama. Persahabatan smakin berubah dan smakin complicated. Mengikut peredaram masa mungkin. Hari demi hari menjadi semakin tidak sebulu. Kadang2 saye tertanye2 ape sebenarnya definisi rapat itu? Seseorang pernah membuatkan saye berfikir panjang apabila die cakap pade saye "mungkin awak close dari segi fizikal tapi tidak close dari hati ke hati" Dan mungkin, itu silapnye.



For me, cinta mahupun persahabatan itu indah jika dibajai dengan cermat tapi kadangkala manusia yang memegang amanah itu lupa untuk menyemainye dengan erti kate sebenarnye.

*keluh kesah*

Jiwa saye smakin hitam, bilamana saye katakan disini yang saye sudah semakin tidak PERCAYA lagi pade kewujudan cinta sampai mati dan persahabatan yang tulus. Mungkinkah sudah tiada sinar yang menanti saye dikemudian hari? Saye harap, ade orang-orang yang dapat membetulkan kembali persepsi saye tentang due perkare ini.

6 comments:

Haida SyuhaDa said...

cik ros sprt serupa pemikirannya dgn nek syu ttg perkahwinan, persahabatan... we are in the same basket ^ _ ^... nek syu juga kurang mempercayai cinta dan persahabatan setelah bermacam2 yg tlh diri ini lalui... just remember one thing dear, pesanan penaja dr kak G, seorg wanita xkan digelar sukses jika dia xmemiliki keluarga , perkahwinan yg bahagia disamping kerjaya yg diidamkan....pasti suatu hr seseorg akan muncul....

Blossoming Rose said...

oke nek syu, saye akan ingat tentang itu....

p/s: harap2 pemikiran aku ni xdelah semakin kritikal,huhu~

dia said...

well m.be sbb kisah silam tntg frienship yg buat korang sgt tidak mempercayai wujudnya persahabatan, cinta etc..sahabat jg pernah melukai aku..fobia mncr kwn baik...cuma aku bertemu cinta yg sebenar jd aku tidak fobia pd cinta..so skang dia cinta hatiku,BFF,segalanya utkku..satu hari kamu jg akan bertemu dgn org yg benar2 layak jd cinta hatimu dan BFF. sehingga waktu itu jernihkan hatimu kerana perasaan yg suci itu takut utk hinggap di hati yg gelap..

Blossoming Rose said...

dieya, gumbire utk kamo :)

cepat2...tolong cuci hati aku bg putih balik, hehehe~

p/s: sekarang tengah cair dengan mr. Kim Bum, wakakaka~

dia said...

ko rendam dlm cloroc ja..xoyh ssh2...hahahahhaha

Blossoming Rose said...

hurmmm...akan dipertimbangkan cadanganmu itu ngeh3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...