Pages

Friday, October 12, 2012

Resepi mudah: Nasik Lemak Sambal ikan


Minggu lepas balik kampung..tetiba terasa macam nak masak something untuk family [Ok, lately ni macam terlebih-lebih rajinlah pulak dalam bab masak-memasak ni]. Dan seperti biasalah...resepi yang saya cuba haruslah yang simple-simple dan tak perlu memerah otak dan keringat yang banyak.

Btw, resepi ni untuk mereka-mereka yang baru sahaja nak belajar memasak yea! Sebab yang dah Tip-Top tu, for sure dah khatam 4 juta kali nak buat benda alah ni. Kan..kan? So, kali ni saya nak share cara-cara untuk membuat nasik lemak yang simple. Jom!

Nasik Lemak Sambal Tumis Ikan


Bahan-bahan A [Nasik]:
Beras
Kelapa parut - ambil santannya sahaja [Santan kotak pon ok tapi yang pure punya lagi sedap]
Daun pandan yang disimpul
Bawang merah yang dimayam [optional]
Halia dipotong halus [optional]

Bahan-bahan B [Sambal tumis ikan]:
Cili kering
Belacan
Bawang merah
Bawang putih
Bawang besar [dipotong bulat]
Ikan Sardin / Kembung dipotong tiga bahagian [sebenarnya apa-apa ikan pon boleh.]
Garam / Gula / Penambah perisa
Asam keping / Asam jawa
Air

Bahan-bahan C [sampingan]:
Kacang tanah
Ikan bilis
Telur
Timun

Cara-cara membuatnya:
Bahan-bahan A: Basuh beras sehingga bersih dan setelah diyakini bersih, masukkan santan yang diperah tadi. [Sukatannya macam kita masak nasik biasa - air tu digantikan dengan santan]. Kemudian, masuk daun pandan, bawang merah yang dimayam tadi dan juga potongan halia. Sedia untuk masak.

Bahan-bahan B: Cili kering, bawang merah, bawang putih dan belacan diblender sehingga hancur [jangan lupa masukkan sedikit air ye. Karang tak pasal-pasal blender tu rosak]. Panaskan kuali, dan masukkan minyak mengikut kesesuaian. Bahan-bahan yang diblender tadi ditumis [tunggu sehingga pecah minyak]. Masukkan asam keping/air asam jawa . Kemudian, masukkan pula garam, gula, penambah perisa secukup rasa. Bila rasa sambal tu dah sebati dan rasa enak, masukkan potongan ikan [seelok-eloknya ikan tu digoreng dahulu] dan juga bawang besar yang di hiris bulat. Tunggu sehingga kuah mendidih.

Bahan-bahan C: Rebus telur dan bila dah masak toskannya dan boleh dipotong dua ataupon empat mengikut citarasa anda. Goreng ikan bilis & kacang sehingga garing. Timun pula di potong nipis-nipis.

Tada! Siap, dah boleh makan. Selamat mencuba yea kawan-kawan :)





4 comments:

luqman zakaria said...

arhhhh! sedapnye nasi lemak!

Cik bunga mawar said...

sedap! jom mkn hehe...

Che Rosliza Che mat said...

Baru semalam cr buat hihihi...simple resepi tue..

Cik bunga mawar said...

CR buat mesti lagi tip-top :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...